Reacties slechtzienden

Mijn naam is Kees en ik ben sinds 1985 slechtziend. Eindstadium glaucoom, met een restzicht van max. 10  procent. Ik rijd geen auto en ik fiets ook niet meer. Lezen doe ik met gesproken boeken en tijdschriften en met behulp van een TV-loep. In 1995 kreeg een PC met Zoomtext-vergrotingssoftware. Bij Sensis (nu Visio) heb ik destijds enkele lessen gehad met WordPerfect. Later kreeg ik Lunar vergrotings-software. Probleem hiervan is dat je maar een beperkt deel van het scherm kunt zien. Veel informatie gaat schuil achter het vrij grote venster van Lunar. Door hulp van mijn vrouw en kinderen en collega’s heb ik enkele computervaardigheden geleerd zoals teksten maken in Word en deze opslaan, met Outlook e-mails verzenden en ontvangen en op beperkte schaal internetten.

Waar ik tegen aanliep was het ordenen van mijn documenten. Alles stond door elkaar en /of in de verkeerde map.  Allereerst heb ik van Leo Wethly (mijn PC-ondersteuner) geleerd hier orde in aan te brengen. Verwijderen wat weg kan. Documenten in verzamelmappen bewaren. Het is fijn dat Leo aan huis komt, zodat ik op mijn eigen pc met vergrotingssoftware kan oefenen.

Ondertussen heb ik ook geleerd hoe ik Daisy CD’s  via de computer kan overbrengen op een geheugenkaartje van mijn Victor Stream voorlees- apparaat. Dat was tot nu toe problematisch.

Zo heb ik in de twee maanden waarin ik PC-Hulp kreeg al veel opgestoken:

  • een helder overzicht van mappen en bestanden krijgen
  • nieuwe mappen en submappen maken
  • verplaatsen en verwijderen van teksten
  • knippen en plakken van bestanden
  • CD-roms overbrengen op een sd-kaart

Wat ik nog wil leren is beter internetten en ik wil sommige functies  van menu’s leren snappen en gebruiken. De digitale taal is voor mij toch een soort apentaal. Verder kom ik al bezig zijnde telkens weer nieuwe vragen tegen.

Wanssum, december 2013

-0-0-0-0-0-0-

Ik ben Truus en ik ben nu ongeveer 15 jaar slechtziend. In het ene oog heb ik nog ongeveer 10% zichtvermogen en in het andere oog ongeveer 15%. Vaak kunnen mensen zich niet echt voorstellen wat het betekent om slechtziend of zelfs blind te zijn. Toen de mogelijkheid geboden werd, om aan huis hulp bij mijn eigen computer te krijgen, heb ik daar meteen gebruik van gemaakt. Bij Visio in Nijmegen heb ik blind typen geleerd. Ik gebruik Zoomtext met spraakondersteuning op mijn computer.
Met Windows kon ik al een klein beetje vooruit, ook kon ik een spelletje spelen.

Sinds eind oktober krijg ik 1 uur in de week hulp. Dat is heel fijn, want als ik iets niet meteen snap, is dat niet erg. Hij legt het dan gewoon nog eens uit en dan probeer ik het weer opnieuw totdat het wel lukt. Door de pc-hulp kan ik nu zelf een e-mail schrijven en versturen. Ook het internetten gaat beter en vlotter; ik kan bijv. zelf op internet naar Marktplaats. Ik was voorheen vaak afhankelijk van anderen.

Het is leuk als je spelletjes kunt spelen, maar ik vind het vooral fijn als ik zelfstandig met familie, vrienden en bekenden kan e-mailen of skypen. Ik wil graag de gewone dingen zoals mailen, internetten, bankieren, skypen allemaal vlot en zelfstandig kunnen.

Tegen slechtzienden, die nog twijfelen of ze pc-hulp voor slechtzienden willen, zou ik willen zeggen: “Echt doen, want de contacten met anderen groeien als je zelf met de computer vooruit kunt en bijv. kunt e-mailen. Het is fijn als je veel dingen ZELF kunt. Alles gaat dan niet meer met een omweg via anderen maar rechtstreeks!”

Venray, december 2013

Advertenties